Becanus2019-03-29T09:54:31+02:00

Project omschrijving

Naam: Becanus
Vorm: Living History, korte acts tijdens rondleidingen
Voor: Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) 
Over: Vroegere bewoners van de Minderbroederskerk

Het RHCL in Maastricht geeft regelmatig rondleidingen doorheen hun prachtige gebouw aan de Sint Pieterstraat in Maastricht. Setheater bracht deze rondleidingen tot leven met historische figuren, die hun verhalen deelden met het publiek.

Opzet

Setheater ontwikkelde 3 korte theateracts, die onderdeel werden van de rondleiding: In het koor dook Becanus op, een man uit de 16e eeuw die ‘wist’ dat Vlaams de oudste taal van de wereld was. In het souterrain vertelde (de geest van) een oude Franciscaan over de geschiedenis van de oude Minderbroederskerk (wist je dat die tijdens de oorlog gebruikt werd als wapenopslag?). Bij het beeld ‘Sterre der Zee’ werd de reis geschetst die het beeld doorheen de jaren maakte. 

Sfeerbeeld

In het koor van het RCHL hangt een epitaaf van Johannes Goropius Becanus, overleden in 1572. Terwijl de gids de aandacht van het publiek hierop vestigt, is een ziekelijk gerochel te horen. Onder het beeld verschijnt Becanus, doodziek, maar met een glinstering in zijn ogen. Vol passie declameert hij het nog één laatste keer: Adam en Eva woonden in Antwerpen en spraken Vlaams. Hoe hij dat weet, hij licht het graag toe. Moe maar tevreden trekt hij zich weer terug. Zijn taak op deze aarde zit erop.

Reacties

De reacties van de bezoekers van het RHCL waren zo lovend, dat Becanus en zijn vrienden herhaaldelijk ingezet werden tijdens open dagen. RHCL en Setheater hebben de prettige samenwerking daarnaast ook verder gezet in andere projecten, zoals de voorstelling ‘Stad van mij!’.