Denise, over depresie2020-03-06T11:49:29+02:00

Project omschrijving

Naam: Denise
Vorm: Twee monologen, als onderdeel van een informatie avond
Voor: Mondriaan, voor geestelijke gezondheidszorg 
Over: Depressie

Mondriaan wilde een aantal bijeenkomsten organiseren dicht bij de burger, om het thema depressie bespreekbaar te maken en extra aandacht te creëren voor de bestaande, locale zelfhulpgroepen. Het is belangrijk om bij dergelijke bijeenkomst niet alleen achtergrondinformatie over depressie te delen, maar juist de emotionele impact op het individu voelbaar maken in de zaal. Setheater werd gevraagd om een theatraal aanbod te ontwikkelen dat het gesprek over depressie kan openen.

Opzet

De impact van depressie is niet alleen dagelijks voelbaar voor de persoon met depressie zelf, ook mensen in zijn omgeving lijden onder de ziekte. Om deze impact voelbaar te maken, heeft Setheater twee monologen op maat ontwikkeld: 1. een dochter vertelt over de machteloosheid die ze ervaart tegenover de depressie van haar vader en 2. een vrouw neemt het publiek mee in haar gedachten in en uit de depressie. Na de tweede monoloog gaat de actrice in gesprek met het publiek over het thema. 

Sfeerbeeld

“Reacties?” Na de monologen en de openingsvraag is het even stil. De gespreksleider kijkt met een open blik het publiek in. “Beklemmend”, verzucht een man op de eerste rij. “Ik ben echt geraakt.”, zegt een vrouw op de achterste rij. Reactie na reactie worden gedachten en gevoelens gedeeld die de monologen opgeroepen hebben. Eigen ervaringen worden gedeeld. Op vragen die gesteld worden, wordt samen een antwoord geformuleerd. Heel even is depressie volledig bespreekbaar. 

Reacties

Aanwezigen gaven tijdens het nagesprek aan dat de voorstelling een mooie opening was naar het gesprek. 

‘De bijdrage van Setheater heeft diepe indruk op me gemaakt. Het heeft ertoe bijgedragen dat ik ook mijn verhaal ga delen op het podium. Praten over depressie is belangrijk.’
– een aanwezige ervaringsdeskundige. 

‘Naast een goede actrice is An ook een heel goede gespreksleider. Ik verbaas me telkens weer over de openheid waarmee mensen in het publiek hun eigen verhaal delen.’
– een medewerker van de gemeente. 

‘De voorstelling was gewoon schitterend.’
– een studente verpleegkunde. 

Project details

Categorieën: