Vergeten en Verzonken2019-04-05T12:10:12+02:00

Project omschrijving

Naam: Vergeten en Verzonken
Vorm: Theatervoorstelling met nagesprek
Voor: euPrevent | EMR en Provincie Limburg (NL) 
Over: Dementie en depressie bij ouderen

Hoewel dementie en depressie vaak voorkomen, zijn het onderwerpen waar weinig over gesproken wordt. Om dit taboe te doorbreken, hebben een aantal organisaties in de Euregio Maas-Rijn Setheater gevraagd een theatervoorstelling op maat te ontwikkelen.

Opzet

Setheater heeft zich ingelezen en gesproken met mantelzorgers en professionals. Deze persoonlijke verhalen zijn verwerkt tot een voorstelling. Het doel van de voorstelling is het gesprek over de thema’s openen. Daarom wordt de voorstelling gespeeld voor kleine groepen (maximaal 25 personen) en vindt er direct een nagesprek plaats, waarin ruimte is voor persoonlijke reacties. De voorstelling wordt gespeeld in het Nederlands, het Duits en het Frans. Sinds de ontwikkeling in 2014 is deze voorstelling ruim 80 keer gespeeld doorheen de hele Euregio Maas-Rijn. 

Sfeerbeeld

“Ik weet het niet. Ik weet het niet meer. Ik weet het echt niet.” 

Twee acteurs staan in een miniem decor, omringd door een kleine groep toeschouwers. Ze vertellen een verhaal en nog een verhaal. Over depressie. Over dementie. Over het ongrijpbare van deze ziektes. Over de impact die het heeft. Op iedereen. Over de kloof die ze ervaren met vroegere vrienden en kennissen. Over verlies. Over dat knagende gevoel ‘dit komt nooit meer goed’. De acteurs maken met hun verhalen het ongrijpbare, onbegrijpelijke en onbespreekbare van dementie en depressie bij ouderen voelbaar. ‘Herkenbaar’ is telkens weer de eerste, verzuchtende reactie van het publiek.

Reacties

In het voorjaar van 2015 is deze voorstelling in totaal 52 keer gespeeld tijdens een tournee doorheen de Euregio Maas-Rijn (Nederlands Limburg, Belgisch Limburg, de Duitstalige Gemeenschap in België en Nordrhein-Westfalen in Duitsland). Tijdens deze tournee is de voorstelling (inclusief nagesprek) geëvalueerd met alle bezoekers. De voorstelling is door het publiek gemiddeld beoordeeld met een 8,93/10. 

De meest voorkomende reactie was dat de aanwezigen aangaven erg geraakt te zijn door de voorstelling vanwege de herkenbaarheid van de situaties en de emoties, met name van het gevoel van machteloosheid.

‘Wat een prachtig nagebootste echtheid!’

Aanwezigen gaven tijdens de evaluatie aan dat de voorstelling een mooie opening was naar het gesprek. 

‘Goede reacties uit het publiek, omdat mensen eerlijk hun verhaal durfden vertellen’. 

‘Er was een grote behoefte bij het publiek om ook hun verhaal te delen.’ 

‘Bedankt voor de voorstelling. Een mooi totaalpakket, aangrijpend en ingetogen. Ik hoop dat deze voorstelling op vele plaatsen gespeeld wordt zodat depressie en dementie meer bespreekbaar worden. Het levert echt wat op!’